Uitgebreid zoeken     
 
Home  |   Hulp & Tips  |   Bericht plaatsen  |   Mijn berichten  |   Inloggen  |   Folder  |   Colofon  |   Nieuwsbrief  |   Contact   |   Forum
 
 
Kunstmarktplaats
 
magazine
 
 
plaats bericht wat is kunstzinnig.nl

 
Tip

gegrepen door de metamorfose


Startpagina » Vragen en tips» Foto, Film & Digitale Kunst
Tip gegrepen door de metamorfose
Omschrijving 1 mei 2008 : ik neem de trein naar amsterdam, naar de hortus botanicus, waar aandacht besteed wordt aan een bijzondere vrouw: maria sibylla merian.

in april publiceerde de volkskrant een lezersaanbieding voor een lezing in het rembrandthuis over deze vrouw, haar bijzondere interesse, haar fantastische boeken en haar avontuurlijke reis naar suriname. samen met een vriendin meldde ik me aan. en zo hoorden wij op een voorjaarsavond dr. ella reitsma gepassioneerd over haar studie naar deze vrouw vertellen.

maria sibylla merian leefde in de 17e eeuw. zij was een kunstenares die zich bijzonder interesseerde voor de metamorfose van rups naar vlinder en was de belangrijkste en meest invloedrijke natuurhistorische tekenaar van haar tijd. al vroeg, op haar 18e, verzamelde maria rupsen en bestudeerde ze welke vlinder daar uit groeide. ze maakte vervolgens schetsen van details als het eierleggen, de verpopping en de voedselplanten. dit alles legde ze vast in een 'studieboek', hetgeen in 1679 leidde tot het boek "der raupen - wunderbare verwandlung und sonderbare blumennahrung" ('over de wonderbare verandering van de rupsen en [hun] merkwaardig bloemenvoedsel'). ze trouwde, kreeg twee dochters, scheidde en vestigde zich in amsterdam, waar ze onder haar eigen naam een bedrijf startte (in die prefeministische wereld een zeer zeldzame en slechts mondjesmaat toegestane onderneming voor een vrouw) waar ze pigmenten, penselen, geprepareerde insecten en dieren op sterk water verkocht.

bijzonder was haar reis naar suriname. maria was toen 53 en reisde samen met haar jongste dochter per schip naar paramaribo. de reis duurde 3 maanden. in suriname trokken de twee vrouwen regelmatig de oerwouden in, op zoek naar metamorfoses van tropische insecten. ze keerde na twee jaar doodziek naar nederland terug, maar met honderden tekeningen en opgezette vlinders, hagedissen, slangen en leguanen. het leverde de basis op voor het boek ‘metamorphosis insectorum surinamensis’ – oftewel ‘verandering der surinaamse insecten’. het boek, dat sybilla merian in 1705 in het latijn en nederlands uitgaf, maakte haar wereldberoemd. dr. reitsma reisde zelf ook naar suriname om daar onderzoek te doen en vertelt over haar ervaringen. een buitengewoon interessante lezing. het voltallige publiek hing aan haar lippen.

de bovenste verdieping van het rembrandthuis hing vol tekeningen, opgezette insecten, en in vitrines waren boeken te bewonderen. dr. reitsma vertelde dat een deel van de collectie door de royals van groot gritannië beschikbaar gesteld is en waarschijnlijk nooit meer publiekelijk tentoon gesteld zullen worden.

de hele week na de lezing blijft maria sybilla merian in mijn hoofd rondspoken. in het krantje dat ik uit het rembrandthuis meenam lees ik dat ook de hortus botanicus aandacht aan haar besteedt en dat er een speciale vlinderkas is ingericht. daar moet ik heen!

en zo neem ik op een zonnige dag van de arbeid de trein naar onze hoofdstad.

het is rustig bij de ingang en rustig in de tuin. da’s mooi want ik heb mijn camera meegenomen om de vlinders te fotograferen, graag zonder mensen op de achtergrond of nog erger, door het beeld lopende mensen. ik aarzel nog even voor de deur van de kas. ik ben immers bang voor alle beesten, helemaal voor insecten. normaliter ren ik gillend weg als er een bij, hommel, vlinder, wesp of godbewaarme een spin in m’n buurt komt – dus ik heb hier even een angstmoment te overbruggen. terwijl ik daar sta te aarzelen zie ik een vlinder door het beslagen glas op de vensterrand zitten. “kom maar binnen” lijkt deze oranje-gele variant te zeggen. klikkerdeklik gaat mijn camera. wouh, wat prachtig. en dus open ik de deur, overbrug de sluis die de vlinders binnen moet houden en stap met samengeraapte moed de kas binnen. waanzinnig vochtig en heet is het in de kas. m’n bril beslaat, net als mijn cameralens en het enige dat ik nog waarneem is het geluid van zacht gefladder van duizenden vleugels en de kleine luchtstroompjes die de rondvliegende vlinders veroorzaken als ze langs m’n gezicht vliegen. licht paniekerig zoek ik een brildoekje, maak m’n brilglazen en m’n cameralens schoon en kijk om me heen. wouh, wat is het hier mooi. een tropische oase vol planten en ronddwarrelende, fladderende vlinders. kijk, een zwarte met witte strepen, en daar, een gele, en oh, daar een grote blauwe. het bord met sinaasappelschijfjes lijkt op een drukbezocht vlinderterras en de opgehangen reageerbuisjes met lokstof zijn zoals de h&m op de dag waarop de speciale collectie van een beroemde couturier te koop wordt aangeboden. oef, even wegduiken, want deze vlinder vliegt recht op m’n gezicht af. oh, nu zit er zo’n grote bruine op m’n arm. dat vind ik dan toch wel te eng, waardoor een klein gilletje uit mijn keel ontsnapt. een kleine jongen redt me door de vlinder vast te pakken en op z’n eigen arm te zetten. ik vind het prachtig hier en m’n camera klikt bijna non stop. na zo’n 200 foto’s gemaakt te hebben verlaat ik de kas en ga buiten op een bankje zitten om de resultaten te bekijken. zo’n 100 foto’s kunnen direct de digitale prullenbak in.

ik loop door de tropische kas, door de tuin en als een regenbui het mooie weer verstoort loop ik opnieuw naar de magische vlinderkas. voor het rekje met poppen blijf ik lang staan omdat deze poppen in alle fases zijn. van net gemaakt tot bijna uitkomend. de planten zijn bijzonder en zijn, net als in de boeken van maria sybilla merian, de planten waarop de hier aanwezige vlinders in de vrije natuur ook leven. door de regen en de daarna doorbrekende zon is het licht in de kas erg mooi. opnieuw fotografeer ik achter elkaar door. ik blijf lang in de kas en geniet met volle teugen. daarna loop ik zeer tevreden terug naar het station.

thuis bekijk ik de oogst op m’n pc. prachtige foto’s zitten er tussen. ideaal om als uitgangspunt voor nieuwe schilderijen te gebruiken, maar ook om kunstkaarten van te maken of als foto in te lijsten. ik bewerk de kleuren, maak ze nog intenser. het resultaat is verbluffend. vooral die ene foto, van dat poppenrek met vlinders in alle staten van hun metamorfose.

maria sybilla merian heeft, bijna 300 jaar na haar dood opnieuw weten te bekoren. mijn moment in de vlinderkas zal me nog lang heugen en als inspiratiebron dienen.

de kunstkaarten zijn een hit en vliegen als warme broodjes over de toonbank. “sensational butterflies” heet de serie van 6 bijzondere vlinderkaarten. en inmiddels is er een vlinderschilderij af.
CategorieFoto, Film & Digitale Kunst

Adverteerder
GebruikersnaamAnja van de Poll
PlaatsAmersfoort
RegioUtrecht
Telefoon06-37597939
Websiteanjavandepoll.nl
Datum plaatsing7 augustus 2011
Aantal keer bekeken6111

  Neem contact op met Anja van de Poll
 
  Alle advertenties van Anja van de Poll
 
  Print 'm uit - hang 'm op - deel 'm uit
 
  Interview met Anja van de Poll
 
  Meer over Anja van de Poll
 
  Tell a friend
 

Terug naar Vragen en tips

 
 
60269618 Bezoekers Zakelijk adverteren | Disclaimer | Voorwaarden | Privacy | Persinformatie | In de Media © 2006-2017 Kunstzinnig.nl

64ms