Uitgebreid zoeken     
 
Home  |   Hulp & Tips  |   Bericht plaatsen  |   Mijn berichten  |   Inloggen  |   Folder  |   Colofon  |   Nieuwsbrief  |   Contact   |   Forum
 
 
Kunstmarktplaats
 
magazine
 
 
plaats bericht wat is kunstzinnig.nl

 
Kunstwerk

Anja van de Poll geeft gastles op basisschool "De Drieslag" in Amersfoort


Startpagina » Kunstwerken» Schilderijen en Tekeningen
Kunstwerk Anja van de Poll geeft gastles op basisschool "De Drieslag" in Amersfoort
Omschrijving “Daar is ze!” hoor ik achter mij fluisteren, terwijl ik mijn fiets op slot zet en naar de deur van basisschool ‘De Drieslag’ in Amersfoort Schothorst loop. Een jongen met kuif lacht tegen me. “Zo, ik heb u als eerste gezien” zegt hij ondeugend in het voorbijgaan.
Juf Ada loopt me tegemoet en begroet me hartelijk. Zij vroeg me begin dit jaar om een schilderles te verzorgen voor haar groep 8. Ik was meteen enthousiast en wist onmiddellijk wat ik de kids zou willen leren.

Iedereen binnen ‘De Drieslag’ werkt hard aan het onderwijskundig project “Een feest van Kleuren”. Een deel van dit project gaat over “Kunst en kleur”. De leerlingen worden uitgedaagd te kijken naar hoe kunstenaars als Picasso, Van Gogh of Matisse werkten, welke werkwijze ze gebruikten en hoe deze kunstenaars kleur gebruikten.

Per mail hadden juf Ada en ik contact over de benodigde materialen en hoe haar klas zich kon voorbereiden op deze kleurrijke les. Iedereen kreeg de opdracht uit de Allerhande of het gratis magazine van een andere supermarkt een foto te knippen van een vrucht of hun lievelingsgerecht. Gezamenlijk bekeken de leerlingen mijn website en schreven zij een stukje over hun kennismaking met www.anjavandepoll.nl.

Het klaslokaal ziet er, ook al is het kleurproject van ‘De Drieslag’ nog maar net begonnen, al heel kleurrijk uit. Groep 8 heeft paars als kleur gekozen. Dat is nu al te zien aan de tekeningen aan de wand en slingers aan het plafond, maar zal in de komende weken nog veel duidelijker zichtbaar zijn.

Ik schrijf mijn naam en mijn programma met krijt op het bord en teken alvast een aardbei. Aan de hand van deze aardbei zal ik het moeilijke deel van mijn les uitleggen.

Al ruim voor de les begint zitten alle kinderen op hun plaats, vrolijk, razend enthousiast en razend nieuwsgierig. Voor hun liggen foto’s van appelen, taarten, citroenen, paprika’s, pizza’s, salades en ananassen. Juf Ada introduceert me en dan begint de les.

Ik stel me voor en vraag of iemand al weet wat hij later wil worden. “Kapster”, “Juf”, “Iets met dieren” wordt er geroepen. Ik vertel dat ik vroeger wereldreiziger wilde worden, volgens een beroepentest echter etaleuse zou kunnen worden, maar vervolgens eindigde bij een praktische secretaresse-opleiding die een zekere werkgarantie betekenen zou. Dat ik na een paar jaar als secretaresse gewerkt te hebben toch reisleider werd en in die hoedanigheid toch nog, ook al was het in beperkte mate van land naar land reisde. Hoe ik jaren later op het Canarische eiland Fuerteventura begon te schilderen, om vervolgens nooit meer op te houden. Dat ik het beu was om reisleider te zijn en weer naar Nederland terugkwam om uiteindelijk weer als secretaresse te werken, om mijn schildersavontuur te kunnen bekostigen.

Primaire kleuren
Dan begint de echte les. De primaire kleuren worden genoemd. Ze zijn gemakkelijk te onthouden omdat ze immers ook in iedere kleurenprinter aanwezig zijn. Cyaan (=blauw), Geel en Magenta (=rood). De vergelijking met de kleurenprinter gaat goed op, immers met een kleurenprinter met die drie inktkleuren, in combinatie met zwart, kunnen alle kleurenfoto’s afgedrukt worden. Ik vertel over het mengen van kleuren: rood met geel maakt oranje, geel en blauw maakt groen, rood en blauw maakt paars.

Meten = weten !
Nu komt het moeilijkste deel. Uitleggen hoe een raster werkt. Dit is een beetje dubbel; enerzijds is het heel moeilijk om te begrijpen hoe een raster werkt en wat je er mee kan bereiken, anderzijds is het werken met een raster voor een kunstenaar het ideale middel om de juiste verhoudingen van een beeld over te brengen op schildersdoek. Op deze manier kan iedereen alles tekenen of schilderen. Ik leg aan de hand van mijn aardbei op het schoolbord uit hoe je een raster over het originele beeld tekent en dit raster dan, aangepast aan de verhoudingen van je schildersdoek, ook op je doek tekent. Daarna kijk je op je originele plaatje wat er precies in een vakje staat om dat vervolgens in hetzelfde vakje op je doek na te tekenen. Ik heb wat meegebrachte voorbeelden en laat zien wat het resultaat kan zijn.

De jongens en meisjes met een rekenknobbel hebben het al gauw door en gaan aan de slag. Anderen begrijpen het principe wel, maar hebben nog een beetje hulp nodig bij de uitvoering. Al gauw is iedereen druk bezig met het tekenen van rasters. De resultaten zijn verbluffend; ik zie citroenen, taarten, tulpen, paprika’s en ananassen en borden vol fruit verschijnen, in de juiste verhoudingen nagetekend met behulp van een raster.

De tijd vliegt…
Voor ik het weet is het drie uur en begint voor de leerlingen het weekend. Juf Ada geeft opdracht de kwasten uit te wassen, de verf op te ruimen en de tafel schoon achter te laten. Helaas zijn de schilderijen nog niet af, maar de juf belooft dat maandag verder geschilderd wordt. Als ik volgende week terugkom om aan groep 6 schilderles te geven kom ik ook even terug naar groep 8 om de uiteindelijke resultaten te bewonderen.

Ik vond het een hartstikke leuke beleving om mijn passie door middel van deze schildersles over te kunnen brengen aan een enthousiaste groep leerlingen. Het idee dat iedereen iets van mijn les heeft opgestoken en met een nieuwe blik voortaan gemakkelijker een beeld kan natekenen of schilderen geeft me een goed gevoel ! Je weet immers maar nooit of zich in deze klas de 'Picasso van de 21ste eeuw' ontwikkelt....

PrijstypeGereserveerd
CategorieSchilderijen en Tekeningen
TechniekAcryl
StijlFiguratief / Realistisch
OnderwerpStilleven

Adverteerder
GebruikersnaamAnja van de Poll
PlaatsAmersfoort
RegioUtrecht
Telefoon06-37597939
Datum plaatsing16 augustus 2010
Aantal keer bekeken1977

  Neem contact op met Anja van de Poll
 
  Alle advertenties van Anja van de Poll
 
  Print 'm uit - hang 'm op - deel 'm uit
 
  Interview met Anja van de Poll
 
  Meer over Anja van de Poll
 
  Tell a friend
 

Terug naar Kunstwerken

 
 
60229541 Bezoekers Zakelijk adverteren | Disclaimer | Voorwaarden | Privacy | Persinformatie | In de Media © 2006-2017 Kunstzinnig.nl

47ms