Uitgebreid zoeken     
 
Home  |   Hulp & Tips  |   Bericht plaatsen  |   Mijn berichten  |   Inloggen  |   Folder  |   Colofon  |   Nieuwsbrief  |   Contact   |   Forum
 
 
Kunstmarktplaats
 
magazine
 
 
plaats bericht wat is kunstzinnig.nl

 
Interviews

Van ‘vreugdegevoel’ tot euforie


Magazine » Interviews » Hout & Meubels
Interviews:Van ‘vreugdegevoel’ tot euforie

Van ‘vreugdegevoel’ tot euforie

 

Leo Olischlager won de tweede prijs van onze Kunstzinnig-Leef-wedstrijd. Met bijzondere vazen, gemaakt volgens ‘segmented woodturning’.

 

Leo Olischlager maakt schalen, vazen en urnen uit massief hout volgens een techniek die “segmented woodturning”wordt genoemd. Het is volgens Olischlager een techniek die wereldwijd slechts door enkele kunstenaars wordt gebruikt en dan ook nog hoofdzakelijk in Amerika.

 

Hoe het werkt? Behoorlijk arbeidsintensief…

Hij maakt eerst een ontwerp. Dan maakt hij hier een technische tekening van. Want: het geheel wordt stukje voor stukje opgebouwd vanaf de bodem van de vaas of schaal. Dan zaagt hij de segmentjes. Vervolgens schuurt hij ze en stelt hij ze samen tot ringen. Deze ringen worden vervolgens samengelijmd tot een geheel. Nadat de binnenzijde volledig op maat en vorm is uitgedraaid en afgewerkt, draait hij de buitenzijde in vorm. Pas dan krijgt het object zijn definitieve afwerklagen om het hout te sealen en te beschermen.

Hij gebruik massief hout, van inlands- tot tropische houtsoorten. Al het hout wordt in zijn natuurlijke kleur gebruikt en wordt niet ingekleurd.

 

Klinkt ingewikkeld…

Maar nee hij omschrijft zijn werk als “natuurlijke harmonie en de schoonheid van de eenvoud”. Het gaat hem om ‘de volle schoonheid van de verschillende houtsoorten, hun natuurlijke structuur en kleurenspel. Een schoonheid die opgesloten ligt achter de bast van een boom, die alleen vraagt om de hand van de kunstenaar om hem in zijn volle schoonheid te tonen. Wat dat is de hoofdrolspeler: het hout.

 

Hij genoot een gedegen vaktechnische houtdraai-opleiding in België. Hield zich vervolgens bezig met het maken van houten gebruiksvoorwerpen zoals kaarsenkandelaars, lampenvoeten en schaaltjes.

 

Drie jaar geleden begon hij met kunst. Leo Olischlager: ‘Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik kunstwerken zou kunnen maken. Ik was altijd zeer geïnteresseerd in kunst, maar heb nooit uitgeprobeerd wat ik kon. Eind 2004 maakte ik kennis met het werk van een drietal Amerikaanse kunstenaars die zich bezig hielden met de techniek die ik nu gebruik. Ik was meteen verkocht, dit was wat ik al jaren zocht, dit wilde ik ook leren. Hun werken zijn te vinden in diverse Amerikaanse galeries, kunstmusea en de permanente collectie in het Witte Huis.

 

Ik ontleen enorm veel aan dit werk. Als een ontwerp eindelijk een definitieve vorm krijgt op papier begint zich  al een soort vreugdegevoel te ontwikkelen . Naarmate het kunstwerk zijn  voltooiing nadert wordt dat gevoel alleen maar sterker. Als het definitief klaar is en ook nog datgene heeft gebracht wat je ermee beoogde geeft dat een ongelofelijke euforie. Een grote voldoening; op dat moment wil je het liefste de hele straat je kunstwerk laten zien. Ik hoop dan altijd stiekem dat we veel bezoek krijgen. Mensen zijn altijd heel bewonderend, en ook verbaasd, want meestal hebben mensen zoiets nog nooit gezien. Dat geeft natuurlijk een goed gevoel.’

 

Als er zo weinig ‘collega’s’ zijn, moet je je inspiratie elders halen…

‘Ik laat mij inspireren door oude Indiaanse keramieken en de laatste tijd door vormen uit de art-deco. Omdat mijn techniek steeds beter wordt groeit daardoor ook de kwaliteit van mijn werk. Steeds ben ik op zoek naar nieuwe vormen, houtsoorten en kleurencombinaties hiervan.

 

 

Wat de vazen kosten?

 

De winnende vaas Spinturn € 275, Sabrina € 275, open segment 1 € 150, Nutshell1 € 310, Nutshell 2 € 275, Milonga € 320, de Charlotte kost € 400 en is momenteel verkocht maar is op bestelling te leveren. De maten varieren van 10 cm tot 40 cmhoogte.

 

Hij staat op kunstmarkten, en merkte dat het heel druk was bij zijn kraam. ‘Mijn vrouw heb ik gestimuleerd tot een cursus beeldhouwen in hout. Het zal je niet verbazen dat ons huis vol houtsnippers ligt… Zij is heel enthousiast. En: kan goed voor mij promoten, veel beter dan ik dat ooi zelf zou kunnen. Dat ging als volgt. Op de kunstmarkt hadden we een kraampje. Mijn vrouw stond, niet zoals ik achter de kraam, maar ervoor, tussen de belangstellenden. Zij wachtte niet op vragen maar begon uit te leggen hoe het werk gemaakt werd en van welk materiaal, dat het de natuurlijke kleuren van het hout waren en niet geverfd. Door haar enthousiasme kreeg zij veel toehoorders en aandacht. Dan kon ik verder aanvullende informatie geven.

Andere standhouders van de kunstmarkt kwamen eens kijken waarom het bij onze stand zo druk was. We hebben die dag enkele kunstwerken kunnen verkopen. De les is dus:  geen afwachtende houding achter je stand en maar wachten tot er iemand interesse toont of iets vraagt, maar actief en enthousiast de mensen aanspreken.

 

 

Wat zijn je wensen voor de toekomst?

 

Erkenning van mijn techniek en kunstwerken binnen de kunstwereld. Hopelijk draagt mijn gewonnen prijs en dit interview daar toe bij. Graag zou ik bij een Galerie van naam willen exposeren.

 

 

Jury-beoordeling van Leo Olischlager (wedstrijd) vind je hier.

 

Telnr. 046-4856645 , bereikbaar de gehele dag en avond.

Leo Olischlager

Markies de Schenkweg 16

6118EG Nieuwstadt

e-mail: l.olischlager@home.nl

 
CategorieHout & Meubels
Aantal keer bekeken6314
Datum3 maart 2008

  Neem contact op met Leo Olischlager
 
  Alle advertenties van L.Olischlager
 
  Tell a friend
 

Terug naar Interviews


 
 
59685992 Bezoekers Zakelijk adverteren | Disclaimer | Voorwaarden | Privacy | Persinformatie | In de Media © 2006-2017 Kunstzinnig.nl

141ms