Uitgebreid zoeken     
 
Home  |   Hulp & Tips  |   Bericht plaatsen  |   Mijn berichten  |   Inloggen  |   Folder  |   Colofon  |   Nieuwsbrief  |   Contact   |   Forum
 
 
Kunstmarktplaats
 
magazine
 
 
plaats bericht wat is kunstzinnig.nl

 
Interviews

Het leven is te kort om uit te stellen


Magazine » Interviews » Beelden
Interviews:Het leven is te kort om uit te stellen


Anja van de Poll: ‘Het leven is te kort om uit te stellen’ Ze begon op een Canarisch eiland met schilderen. En.. hield nooit meer op. Lees het interview.

Ze werkt groot. En: kleurig. En: figuratief. Haar materiaal is acryl. De kunstenares: ‘Ik maak ook wel uitstapjes naar pastelkrijt. De laatste tijd ben ik ook geïnteresseerd geraakt in ‘mixed media’ projecten. Dan gebruik ik behalve verf ook andere materialen als metaalsnippers, foto’s, stof, gedrukte media, plastic of hout.

Wat ik schilder? Dat varieert van mensen, dieren tot stillevens en landschappen. Ik wil mij niet beperken tot één bepaald onderwerp. Wel zijn mijn schilderijen gebaseerd op mediterrane taferelen. Ik heb jarenlang rondom de middellandse zee gewoond, vandaar.

Vrije tijd
Op Canarisch eiland Fuerteventura werkte ik als reisleidster en droomde van een paar maanden sabatical. Ik verlangde naar het heerlijk genieten van zon, zand en zee. Even geen toeristen, geen vliegveld, geen excursieverkoop, geen klachten, geen verplichtingen. Toen het zover was, genoot ik er aanvankelijk met volle teugen van.
Maar na drie weken dagelijks het strand bezocht te hebben was ik bruin, had ik alle te lezen boeken uit en aangezien ik sowieso al dagelijks zwom en dook, waren dat ook geen echte nieuwe dagtaken. De verveling sloeg toe.

Grote liefde
Ik besloot een complete schildersuitrusting te kopen. Op een dag, met nog maanden vakantie voor de boeg, stapte ik aan boord van de veerboot naar Gran Canaria en kocht daar alles wat ik maar nodig kon hebben om die resterende vrije tijd te vullen met schilderen. Ik begon meteen en ontwikkelde een grote liefde voor het schilderen. Ik zette met olieverf de eerste voorzichtige stappen in de wereld van het kunstschilderen.

Aanvankelijk waren de schilderijen erg naïef en in primaire kleuren opgezet, maar met de jaren kwam ook het gevoel voor compositie en het mengen van verf om verschillende kleurnuances neer te zetten. Ik merk dat ik steeds meer tijd stop in mijn schilderbezigheden. Niet alleen door te schilderen, maar ook door musea-, kunstbeurs- en galeriebezoeken. Ook ben ik vaak zoet op internet. Daar is veel informatie voor kunstenaars.
Mijn werk is sterk veranderd en verbeterd in de loop van de tijd. Niet alleen baarde het vele oefenen kunst, maar ik wisselde ook van medium. Aanvankelijk schilderde ik met olieverf, maar sinds ik terug ben in druilerig Nederland, schilder ik met acrylverf. Geduld is niet mijn sterkste eigenschap waardoor de lange droogtijd van olieverf in Nederland me ergerde. Acrylverf droogt onmiddellijk, heeft daardoor natuurlijk ook z’n beperkingen, maar vooralsnog vind ik het een heerlijk medium.


Spanning van structuur

Vorige week nog haalde ik oude werken uit de berging. Het betrof voornamelijk op papier geschilderde stukken uit de eerste jaren. Wat ik destijds als ‘heel goed gelukt’ classificeerde, kwam me nu als ‘gepruts’ voor. Ik vind m’n huidige schilderijen sprekender, beter voorbereid, beter uitgewerkt. Ook het gebruik van een paletmes heeft een extra dimensie aan mijn werk gegeven. Vroeger moest mijn schilderij één gladgestreken geheel zijn. Trof ik achteraf ergens een oneffenheid aan, dan zag ik dat als een fout in mijn werk. Nu vind ik de structuur van dik aangebrachte verf spannend en levendig.

Fan uit Spanje
Een bevriende Spaanse arts is een regelmatige bezoeker van mijn website. Begin dit jaar stuurde hij mij een e-mail met een foto van hem met het schilderij dat ik hem 12 jaar geleden kado gaf, toen ik afscheid nam van Spanje en naar Nederland terugkeerde. Ook hij ziet een enorme verbetering en stelde voor zijn schilderij te ruilen voor een recenter werk. Toen ik op zijn voorstel inging, bleek hij zo te hechten aan dat vroege werk dat speciaal voor hem geschilderd was, dat hij van de ruil afzag. Het was voor mij echter wel een bevestiging dat ik vooruitgang boek.


Baadsters met badmuts
Mijn schilderijen moeten gezelligheid uitstralen, een goed gevoel geven. Onlangs stond ik op de kunstmarkt in Winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort. Eén van mijn daar getoonde schilderijen heet ‘cappuchino’. Voorbijgangers werden getriggerd door deze grote kop koffie en riepen spontaan "Hè, lekker, laten we eerst even een bakkie doen.” Dergelijke uitspraken vind ik leuk. "Oh kijk, dat zijn wij,” riepen twee gezette dames die mijn ‘baadsters met badmuts’ bekeken.
 
Ik schilder veelal op mediterrane taferelen gebaseerde werken. Dit biedt een scala aan mogelijkheden: van tomaat, verse kaas, olijfolie, lavendel, mimosa, strand, straatkat tot motorjacht, middeleeuwse dorpjes, oude vrouwtjes, bijen en zonnebloemen.

Internationaal publiek
Financieel leveren mijn schilderijen wel wat op, maar te weinig om er van te kunnen leven. Daarom heb ik een baan. Mond-tot-mondreclame is een goede verkoopswijze gebleken, evenals een digitale sale via mijn website www.anjavandepoll.nl. Dat ik een internationaal publiek heb vind ik erg leuk. Mijn schilderijen hangen in diverse landen, van België en Duitsland tot in Nieuw Zeeland aan toe.

Passie en hogere sferen
Schilderen is voor mij een passie. Ik vergeet alles als ik voor een doek sta en vind het heerlijk om met een nieuw schilderij aan de gang te gaan. Een schilderij van mij is over het algemeen nooit in één keer af, dus staat zo’n half afgemaakt werk langere tijd op mijn ezel. Telkens als ik langs die ezel loop, zie ik nieuwe invalshoeken en vertrouw die nog even snel aan het doek toe. Vaak komt het voor dat het resultaat verrassend anders is dan ik aanvankelijk had bedacht. Schilderen is een prima uitlaatklep voor mijn levendige karakter. Alle stress ebt weg als ik mijn kwasten ter hand neem. Muziekje erbij en ready for take of naar ‘hogere sferen’. Ik vergeet de tijd en geniet ontzettend!

Liefde
Waarom dat mediterrane in mijn werk? Het is mijn liefde. Een huwelijk met kinderen is niet zaligmakend. Het heeft mij nooit getrokken. Als single heb ik veel meer de mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen. Ik vertrok op mijn 21ste naar het middellandse zeegebied en heb daar geweldige jaren doorgebracht en ben verliefd geworden op het mediterrane leven. Het gevoel dat ik daar had, of het nou in Frankrijk, Italië, Spanje of Griekenland was, is onbeschrijvelijk en keert onmiddellijk terug als ik ’s zomers mijn vakanties daar doorbreng. Daarom probeer ik mijn positieve gedachten over dat deel van de wereld zo divers en vaak mogelijk uit te beelden. Zo kan ik altijd daarginds zijn, al is het maar in gedachten en met verf.

Scholing
In eerste instantie was ik autodidact, maar in de afgelopen jaren heb ik wel een aantal cursussen gevolgd. Opbouwende kritiek is altijd fijn om te ontvangen. Soms ben je zo gefixeerd op het uitwerken van een idee, dat je helemaal niet ziet dat iets ook op een andere wijze gerealiseerd zou kunnen worden. Een suggestie van iemand anders is dan zeer welkom. Ook al ben ik geen kuddedier en ben ik het liefst alleen, het schilderen in groepsverband bevalt me echter goed. Het is zo verrassend om te zien dat wanneer diverse mensen hetzelfde onderwerp schilderen, de resultaten zo verschillend kunnen zijn. Deze winter volg ik een cursus modelschilderen bij Scholen in de Kunst. Ook hier geldt dat als je met meerdere personen om een model heen opgesteld staat, je het model niet alleen vanuit jouw unieke gezichtveld schildert, maar ook in je eigen stijl. Het is dan ontzettend leuk om de resultaten van de gehele groep bij elkaar te zien. Ik verwacht veel van deze cursus.

Toekomst
Een aantal keren heb ik mijn werk geëxposeerd in bedrijven, restaurants en op kunstmarkten. Aanvankelijk vond ik dat doodeng, maar nadat die eerste angst was overwonnen, begon ik het leuk te vinden om mijn werk aan anderen te tonen en hun reacties te horen. Tot nu toe was het vinden van een galerie niet echt een prioriteit voor me. Maar in de toekomst wil ik me daar zeker in verdiepen. Ja de toekomst… Ik visualiseer mij in een knusse blauwe woning, ergens aan de Cote d’Azur, niet ver van zee. Geen luxe villa ofzo, maar gewoon...een plekje voor mezelf waar ik al mijn fantasie aan het doek kan toevertrouwen. Ik zie mensen langslopen, die dermate aangesproken worden door mijn schilderijen, dat ze stilstaan, binnenlopen en met mijn schilderij onder de arm hun weg vervolgen. Een mecenas zou goed van pas komen om financiële obstakels weg te werken. Kandidaten kunnen zich onmiddellijk melden! Haha..

Mijn tip voor anderen: maak tijd voor je passie, ook al betekent dat soms dat je andere dingen daarvoor moet laten. Het leven is te kort om de voor jou belangrijke dingen uit te stellen.
CategorieBeelden
Websitehttp://www.anjavandepoll.nl
Aantal keer bekeken10213
Datum17 september 2007

  Neem contact op met Anja van de Poll
 
  Alle advertenties van Anja van de Poll
 
  Meer over Anja van de Poll
 
  Tell a friend
 

Terug naar Interviews


 
 
60229538 Bezoekers Zakelijk adverteren | Disclaimer | Voorwaarden | Privacy | Persinformatie | In de Media © 2006-2017 Kunstzinnig.nl

47ms